top of page

Εγκληματολογία

  • Εικόνα συγγραφέα: Δεσπω Κυρμιτση
    Δεσπω Κυρμιτση
  • 1 Σεπ 2022
  • διαβάστηκε 2 λεπτά

Έγινε ενημέρωση: 5 Φεβ 2023

Η Εγκληματολογία είναι η μελέτη του εγκλήματος και της εγκληματικής συμπεριφοράς, που βασίζεται στις αρχές της κοινωνιολογίας και άλλων μη νομικών πεδίων, συμπεριλαμβανομένης της ψυχολογίας, της οικονομίας, της στατιστικής και της ανθρωπολογίας.


Εγκληματολογία ή ποινικό δίκαιο: Ποια είναι η διαφορά;

Η κύρια διαφοροποίηση της εγκληματολογίας από το ποινικό δίκαιο είναι η έμφαση που δίνει η πρώτη στη μελέτη του εγκλήματος και η εστίαση της δεύτερης στην αντίδραση της κοινωνίας στο έγκλημα. Το ποινικό δίκαιο εφαρμόζει αρχές και έννοιες που αναπτύχθηκαν από εγκληματολόγους για την επιβολή των νόμων και τη διερεύνηση εγκλημάτων, καθώς και για τη δίκη, την τιμωρία και την αποκατάσταση εγκληματιών.


Ορισμός ποινικού δικαίου

Το νομικό λεξικό ορίζει το ποινικό δίκαιο ως ένα σύνολο διαδικασιών:

• Διερεύνηση εγκληματικής συμπεριφοράς

• Συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για το έγκλημα

• Πραγματοποίηση συλλήψεων

• Απαγγελία κατηγοριών στο δικαστήριο

• Εφαρμογή τιμωριών


Η ποινική δικαιοσύνη περιλαμβάνει το έργο των:

• Αστυνομία

• Ποινικά δικαστήρια

• Φυλακές και άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα


Η εγκληματολογία και η ποινική δικαιοσύνη συνεργάζονται για την καταπολέμηση του εγκλήματος.


Καριέρα στην Εγκληματολογία

Οι τυπικοί εργοδότες των εγκληματολόγων είναι φορείς που ασχολούνται με την επιβολή του νόμου και άλλες κρατικές υπηρεσίες, πανεπιστημιακά ερευνητικά εργαστήρια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα. Οι εγκληματολόγοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι κοινωνιολόγοι που ειδικεύονται στη μελέτη του εγκλήματος και διερευνούν τις κοινωνικές επιρροές του εγκλήματος σε άτομα, ομάδες και οργανισμούς.


Η επιστήμη της εγκληματολογίας θεωρείται ως πιο ακαδημαϊκή από εκείνη της ποινικής δικαιοσύνης, αν και υπάρχει μεγάλος βαθμός επικάλυψης μεταξύ των δύο πεδίων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι συνήθως αποκτούν πτυχίο στην εγκληματολογία που ακολουθείται από μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ποινική δικαιοσύνη ή το αντίστροφο.


Μεταξύ των καθημερινών εργασιών των εγκληματολόγων είναι η συλλογή και η εξέταση αποδεικτικών στοιχείων, η επίσκεψη στον τόπο ενός εγκλήματος, η παρακολούθηση αυτοψιών και η διερεύνηση των ψυχολογικών πτυχών ενός εγκλήματος από την έρευνα έως την καταδίκη και την αποκατάσταση. Αυτές οι εργασίες απαιτούν την ικανότητα οργάνωσης δεδομένων και αποδεικτικών στοιχείων, διεξαγωγής στατιστικής ανάλυσης και σύνταξης αναφορών.


Το φάσμα των θέσεων που διατίθενται στους εγκληματολόγους περιλαμβάνει θέσεις εργασίας στην κυβέρνηση και την τοπική επιβολή του νόμου, καθώς και σε δημόσιους και ιδιωτικούς ερευνητικούς οργανισμούς, δεξαμενές σκέψης, νομοθετικούς φορείς και φορείς δημόσιας πολιτικής. Οι εγκληματολόγοι προσπαθούν να βελτιώσουν τις αστυνομικές επιχειρήσεις μέσω καινοτόμων προγραμμάτων, όπως η αστυνόμευση προσανατολισμένη στην κοινότητα και η αστυνόμευση πρόβλεψης.


Τέλος, το ποινικό δίκαιο ρυθμίζει τη φυλάκιση, την κατηγορία και τη δίκη υπόπτων προσώπων και καθορίζει τις ποινές και τους τρόπους μεταχείρισης που ισχύουν για τους καταδικασθέντες παραβάτες.


Το ποινικό δίκαιο είναι μόνο ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους οι οργανωμένες κοινωνίες προστατεύουν την ασφάλεια των ατομικών συμφερόντων και διασφαλίζουν την επιβίωση του πληθυσμού. Υπάρχουν, επιπλέον, τα πρότυπα συμπεριφοράς που έχουν ενσταλάξει η οικογένεια, το σχολείο και η θρησκεία, οι κανόνες λειτουργίας ενός γραφείου ή ενός εργοστασίου, οι κανονισμοί της πολιτικής ζωής που επιβάλλονται από τις συνήθεις αστυνομικές εξουσίες και τις κυρώσεις που διατίθενται μέσω παραβατικών ενεργειών.


Δέσπω Κυρμίτση, Bsc, MA

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Σταδιοδρομίας





Comments


Μεταβαση logo

Μετάβαση Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας & Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Εγγραφή στο Newsletter

Ευχαριστούμε για την Εγγραφή σας!

Tηλ.: 357.95144010

Ελευθέριου Βενιζέλου 39, 5390 Σωτήρα Αμμοχώστου, Κύπρος

©2025 by Metavasi. All Rights Reserved

bottom of page